marți, martie 17
Paine cu masline si busuioc
Ca o adevarata boscodina ce sunt, pusa mereu pe fapte mari si dornica de experiente culinare noi, mi s-au aprins beculetele cand am vazut o carte..despre paine....Painea noastra cea de toate zilele, nelipsita de la masa, "baza de uns" , dusman al dietelor drastice...face prin intermediul cartii respective inconjurul lumii.
Si....TAM-TAM-TAM ( asta era un sunet de tobe :) )...cartea s-a deschis la Italia..:)
Mi-a facut cu ochiul, m-a corupt :)
Ingredientele coruptoarei :
200g faina alba
100g faina neagra ( eu am pus 300 g neagra)
30g drojdie
150 ml apa calduta
ulei de masline ( eu am pus ulei de masline cu aroma de ustoroi ca de ala aveam ).
busuioc
1 lingurita rasa de sare
100g masline negre feliute( eu am luat masline fara samburi si le-am taiat eu feliute subtiri, subtiri)
Se pune faina intr-un vas, se adauga sarea . Drojdia se dizolva in apa calduta si apoi se toarna in vasul cu faina.
Se framanta o coca. Cand deja e uniform se toarna ulei in palma ( cam 2 linguri) si se mai framanta un pic coca cat sa intre uleiul in ea.
Se baga vasul cu coca in punga , se leaga punga si se lasa la crescut 3 ore , la caldura.
Se intinde coca pe masa unsa cu putin ulei( cu mana, nu cu sucitorul), se unge cu putin ulei ,parte de dinauntru, se presara busuioc ( uscat am pus eu) si maslinele taiate .
Se imparte imaginar coca ( latimea) in 3 parti si se impacheteaza, partile din exterior peste cea din mijloc. Se unesc capetele , in asa fel incat sa formeze un cerc. Cercul se pune pe tava pe care urmeaza sa fie copt si aceasta intr-o punga inchisa, si este lasata paine inca 2 ore la crescut , intr-un loc calduros.
* Nu creste foarte mult in nici una din etape, dar se dospeste , se vede aerul, coca aerata.
Cand aproape au trecut cele 2 ore se incinge cuptorul la maxim punandu-se inauntru o tava cu apa, pentru umiditate.
Cand apa din tava pare ca fierbe,se scoate paine din punga ,se cresteaza in forma de "v", se umezeste cu apa partea de sus ( eu mi-am udam mainile am "uns" coca )si si se pune la copt 10-15 minute.
Se mananca calda sau in maxim 2 zile.
Eu am folosit-o pentru micul dejun, desi nu mancam paine multa, am terminat-o.
Cu rosii si ardei gras, crema de branza cu usturoi si marar (cumparata)...a fost un deliciu , o dimineata cu iz de Sicilia..frumoasa zona, minunati oameni.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu