vineri, martie 13
Oznei Aman ( urechile lui Aman )- Hamentash
Oznei Aman (Oznei Haman/ Humentash/ Hamentash )este prajitura traditionala de Purim, una din sarbatorile evreiesti .
Aman era slujitorul regelui, pe care tot incerca sa il intoarca impotriva evreilor, regele nestiind ca el de fapt e casatorit cu o evreica.
Esther, sotia regelui, reuseste pana la urma sa-l convinga pe acesta de miselia lui Aman ,reusind astfel sa isi salveze poporul.
Ingredientele "urechiuselor " :
300 g margarina
1 ou
putina sare
1 lingura esenta de vanilie
1/3 cana zahar
1/4 cana lapte
1/4 cana lapte
30 g drojdie
4 cani faina alba
1 pliculet praf de copt
ptr aspect :1 ou ( eu nu folosesc)
zahar praf
umplutura: 150 g mac macinat
1/2 cana lapte
4 linguri zahar
50g stafide
1. Ingredientele pentru umplutura se pun toate impreuna intr-o cratita mica si se fierb pana totul devine o pasta ( ca un gem gros).
* Mie nu imi plac cu mac, asa ca folosesc gemuri de fructe in care pun nuci, cacao, putin rom, coaja de lamaie, dupa chef si gust sau crema de ciocolata. De data asta am folosit crema de ciocolata alba si gem de smochine in care am adaugat 2 linguri cacao, esenta de rom si 50 de g nuci macinate .
2. Punem intr-un castron margarina,oul, sarea , zaharul, vanilia si se amesteca. Separat drojdia se dizolva in laptele caldut ( de data asta am folosit apa calduta ca sa pot manca si eu) si se adauga peste amestecul de margarina, se amesteca iar. Se adauga faina care a fost inainte amestecata cu praful de copt si se amesteca iar :)
Coca obtinuta se imparte in doua bile mari si se lasa in frigider 24 de ore.
* Eu niciodata nu o las 24 de h ca...mereu uit de asta si ma apuc de facut chiar in ziua aia..dar incerc sa fie cat mai aproape de 6 ore.
Se scoate o bila de coca se intinde ( trebuie tinut cont de faptul ca va creste destul in grosime la copt), se taie cercuri cu o cana de ceai, se pune umplutura in mijloc si se prind capetele formand un triunghi.
Se aseaza in tava, se ung cu oul batut inainte cine le doreste lucioase. Se lasa la copt 20 de minute , la temperatura mijlocie ( eu pun la 180 de grade).
Se scot , se pudreaza cu zahar pudra si ...se sufla in ele sa se raceasca mai repede....ca doar trebuiesc mancate.
Cu putin ajutor din afara, prima tava nu se pune la inventar...dispare...mai ceva ca in Triunghiul Bermudelor .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Tare bune mai sunt, nici eu nu ma dau in vant dupa cele cu mac insa cele cu gem si nuca....yammmmmy!Bunica mea le facea si nu-ti spun cum plecau! Felicitari si ale tale arata minunat.
bine ai venit in clubul "nu mac in urechi" :)inca putin si o luam de la capat cu bucataritul urechiuselor nazdravane :)
am incercat si mi-au iesit super bune!am mai facut si alte retete ptr oznei aman,si noi suntem tot din israel deci facem de multe ori,dar nici una nu au iesit atat de bune!!felicitari!! mihaela
Salut Mihaela,
Ma bucur tare mult ca v-au placut , cu atat mai mult ca traind aici retetele de oznei aman nu lipsesc , care de care mai gustoase. "Greul" abia acum incepe vor trebui repetate :)
Sa ai o zi superba si numai bine!
Furnicuto, daca facem si papam si noi, crestinii ortodocsi dulcele asta e vreo blasfemie? Sau doar pentru dieta este blasfemie sa papi ceva asa de bun si cu atatea calorii?
Salut Elena si scuze ca raspund dupa 10 secole, dar "ne-am petrecut " :) din cate stiu eu exista o singura sarbatoare (Pesah) si un singur lucru( o anumita bucata de carne ce se afla pe farfuria de Pesah),specificat sa nu se dea neevreilor(unii rabini inca discuta daca da sau nu). Urechile astea in esenta sunt niste prajituri ca oricare altele si se pot manca oricand , oriunde, cu oricine , dar mai ales cu constiinta impacata :)
In "poveste" Aman sfarseste prin a fi torturat :P astea sunt urechile lui, cred ca oricine ii poate manca omului urechile :)In iudaism, religia e religie , credinta credinta, iar general vorbind nu conferim lucrurilor sau obiectelor comune calitatea de sfant, avem legatura directa "telefon local " cum spune bancul ,si in general nu sunt acceptate ca "sfinte" unelte,obiecte comune. respectam hala(paine de shabat), vinul, mancarea , multumim pentru ele Lui DUmnezeu- e mitza- una din cele 613 porunci) si nu fructului(mancarii) in sine.
salut. sambata le-am facut barbatilor mei si le-au devorat. ceea ce m-a surprins a fost faptul ca s-au terminat primele cele cu mac (am facut si cu gem si cu mac). am modificat un pic cantitatile umpluturii cu mac si astfel au iesit excelente. am folosit 100g mac, 5 lg de zahar, aproape 1 cana de lapte, 50g stafide si 1 plic de vanilie finesse de la dr.oetker (e cea mai buna vanilie din comert, are concentratia cea mai mare de vanilie). incearca si tu , iese nemaipomenit de buna.
ps. ti-am votat retetele cu care participi la concurs . bafta
Giulia, multumesc mult pentru voturi si incredere :) dar mai ales pentru cuvintele frumoase, Multumesc, barbatiilor tai ca au mancat tot , mi pare rau ca probabil va mai trebui sa mai muncesti la o serie cu mac , dar iti tin pumnii si fac si galerie :)
Am sa incerc umplutura cu mac asa cum ai facut-o tu,mai ales ca a avut asa succes :) inca putin si vine purimul :) o zi superba si numai bine :)
Preferatele familiei! Mie si zanei mici ne plac cu mac, baietii sunt pt gem de piersici cu nuca. Multam de reteta!
Vale , ma bucura tare mult ca va plec, si noua de plac mult ,strumfului mai putin ca e un pic la sclifosit cu dulciurile .
Multumesc pentru vizita :) O saptamana superba si numai bine !
Trimiteți un comentariu