duminică, februarie 24

Oznei Aman cu aluat de migdale si portocale

Oznei Haman sau mai bine spus Aman , pentru ca numele incepe cu litera Hei, cel mai slab dintre H-urile din ivrit ,care-i mai apropiat de "a-ul "  din romana, sunt prajiturile traditionale de Purim si au legatura cu ..Povestea.
Povestea cu Esther si Mordehai  si nicidecum cu celebrul Man (Hey, man!! Cool man!! )care intalnindu-se cu un  articol nehotarat devine " a man" respectiv Oznei a man, cum l-am mai vazut pe diferite site-uri . O fi un sambure de adevar si in asta , desi cam greu de crezut ca Aman ar fi fost " The Man".

Barbatul Anului sau nu , eu tot m-am invrednicit sa fac micile prajiturele . De data asta , m-am aventurat in cautarea unei retete noi de aluat si pot spune ca rezultatul a placut tuturor. Si pe buna dreptate, cum sa nu placa un aluat fraged cu migdale si portocale :)

Ingrediente
pentru aluat
50g migdale
100g unt
75 g zahar
1 ou
coaja de la 2/3 portocala
sucul de la o portocala
3g praf de copt
3g bicarbonat de sodiu
400g faina
putina sare
 pentru umplutura:
ciocolata tartinabila cu alune
pentru aspect:
zahar praf

Migdalele macinate marunt , oul, zaharul , coaja de portocala, sucul de portocala,praful de copt si bicarbonatul se amesteca impreuna intr-un castron. Se adauga untul taiat cubulete mici si faina .Se framanta pana obtinem un aluat molcut, usor lipicios de mana, dar tare usor de lucrat cu el.

* in functie de cantitatea de suc de portocala, calitatea fainii poate va fi nevoie sa puneti mai putina sau un pic mai multa faina. Incepeti initial cu 300 de grame de faina si apoi adaugati treptat si restul de 100 de grame.

Se lasa aluatul sa se odihneasca cateva minute .Pe masa unsa cu ulei si cu sucitorul uns si el cu ulei , intindem aluatul intr-o foaie potrivita ( luati in calcul ca mai creste in timpul coacerii). Cu ajutorul unei cani/ pahar taiem cercurile. Punem in mijloc crema de ciocolata si inchidem cercul formand triunghiuri .Poze cu exemplificari ale impachetarii, puteti gasi la cealalta reteta de Oznei Aman .
Coacem prajiturelele 25 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. 
Reci se pudreaza cu zahar praf.



Hag Purim Sameah !

6 comentarii:

Haplea spunea...

Arata foarte bine!

furnicuta boscodina spunea...

Multumesc :)

Unknown spunea...

Sunt grozave! Combinatie migdale, portocale si ciocolata m-a dat gata ;)

goblenuricusuflet spunea...

Mi s-a facut foame :D

furnicuta boscodina spunea...

Paula, ma bucur tare mult ca iti place combinatia . e delicioasa, mai ales la prajiturele mici. O zi superba ! :)

furnicuta boscodina spunea...

Alex, pentru foame am altceva si tare mi-te-as dori pe tine invitata la masa :) O zi superba si numai bine :)

Trimiteți un comentariu