joi, august 6
Pasta de masline
Sub genericul "hai sa mai intindem o felie", azi prezentam ultimul episod din acesta serie de vacanta :pasta de masline.Ideea geniala de a face pasta din masline am gasit-o la anaiordan,asteptand insa poza cu felia ei de paine unsa cu pasta, cautand altceva am descoperit intamplator in una din cartile mele o reteta cu acelasi nume . Pofta era deja declansata...asa ca am trecut la fapte.
Mai intai de toate se aleg maslinele preferate.
Astea mici si movaliu-pestrit sunt cele mai apropiate de ce preferam mai demult,maslinele negru-corb.
Eu marele cunoscator am ajuns o data intr-un sat druz, unde la botul calului se producea ulei de masline, in casa(atelierul de langa casa)din productie de masline proprie. Dupa ce ne-a explicat omul cum se invarteste piatra , pe unde curge uleiul, ca resturile de masline stoarse se lasa la uscat si se folosesc ca si combustibil de intretinere a focului, eu marele orasan..intreb :si maslinele negre( eu sunt moarta dupa cele negre , mari grase si dulcege), cand se coc?( numai verzi, verde-movaliu vazusem pana atunci).
S-a uitat ca la "un maaaare cunoscator" si zambind parinteste imi spune ca natura, cel putin in Israel, " nu fata" masline negre, ca daca am sa citesc mai bine eticheta conservelor am sa vad ca scrie masline innegrite. Devin asa negre si dulcege, datorita colorantilor si produselor chimice "naturale" si cancerigene pe deasupra. Nu mi-a spus omul cum e pe alte meleaguri ale Mediteranei, dar eu m-am lasat de sportul de a mai manca masline negre prea des.Revenind la pasta de masline mov-pistruiate, avem nevoie de :
1 cana masline preferabil fara samburi
2 catei de usturoi
3 linguri de cimbru proaspat
1 lingura ulei de masline
sare, piper dupa gust
Se curata maslinele de samburi daca e nevoie. Se pun intr-un bol sau in blender toate ingredientele si pe "mixereaza" cu avant pionieresc pana devin o pasta .
Ce greu :)
Apoi te asezi tacticos la masa si incepe degustarea, asta dupa ce ai scos paine din cuptor si ai ornat castronasul de pasta cu o ramurica de cimbru, pusa in semn de pace si pentru imbierea la degustare.
Alte retete cu masline :
Rulouri de pui cu umplutura de masline
Cutiute cu masline
Chiftele cu masline
Salata fierbinte de masline
Paste cu brocolli, masline si ricotta
Etichete:
aperitive,
cimbru,
pasta de masline .masline .usturoi,
ulei de masline
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Mi-ai facut pofta cu reteta asta! ;) Si ai fost tare haioasa cu povestioara!
mai e pasta, pana vii tocmai bine se face si painea, sare estem...chiar de mare, palinca si aia totul pregatit pentru musafiri.
povestioara daca nu mi s-ar fi intamplat mie ziceam ca e buna sa candideza pentru "cel mai reusit film cu "genii" :)
felicitari Bosco :)
candva m-am jucat si eu cu pasta asta, un pic altfel si mi-a iesit o mica frumusete pe care o s-o postez candva :p
pupici. vreau si eu o bucatzica!
Si mie imi plac maslinele negre, in special (pentru ca pe astea le stiu de cand eram copil, la Dorohoi) si stiam ca in special turcii le innegresc cu acid (nu stiu de care). Am si eu o reteta de pasta de masline dar cu 2-3 hamsii sau anchoa. La ultimele retete am folosit insa gata facuta (cumparata), dar cu prima ocazie le voi incerca pe ambele.
In alta ordine de ideim iti multumesc pentru "vizite" si pentru comentarii.
Pupici
Geta
Lacrima, logic ca vreau sa iti vad mica frumusete :) cand vrei tu, cand se poate..cand...azi la 14 e bine ? :) glumeam :)
dar as vrea sa stiu cum ai facut-o tu .ideiile in plus nu strica nimanui, putin cantarului cateodata...dar e nesemnificativ.:)
Boscodina maichii...imi ploua in gura,la propriu...am sa incerc si eu,neaparat.Arata super gustos.Cu partea sarata a problemei cum se procedeaza?!
Geta, multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru idee. neaparat am sa incerc cu anchoa. doar adaug pestele sau mai sunt si alte"manevre"?
eu fac si eu aceasta reteta dar mai pun si cappere si ardei iute,dar nu pun cimbru,e o reteta pe care am invatat-o in italia de la o prietena care lucreaza in restaurant.
Multumesc pentru idei de pasta,Fontana,suna delicios. Ardei iute verde(crud) sau uscat sau doar semintele?
Voi incerca si eu reteta asta a ta.
Mmmmm, buna trebuie sa mai fie!
Imi placu la tine ,aici...ai tot felul de minunatii,unele nici nu stiu ce sunt,dar nu conteaza suna bine cand citesc :) iar ,cand va fi cazul vin si te intreb,sa dezvolti,eventual
Pupici !
Seara buna
Eu fac pasta de masline (pateu de masline), dar adaug un avocado bine copt (moale) si pun cu generozitate patrunjel (nu cimbru). Avocado0ul actioneaza ca untul (de fapt este considerat "unt vegetal")si face pasta mult mai fina. Incercati.
Anonim, cat de cremos e avocado-ul am avut avut surpirza sa descopara cand l-am folosit pentru crema la o prajitura raw, am fost mai mult decat uimita de consistenta pe care o da.
Cred ca a-l combina cu pasta de maline e o aligere inspirata, cand am sa imi scot bucatarie din cutii :P am sa incerc negresit :)multumesc pentru idee!
o zis uperba si o saptamana minunata ...fara pronume de politete, nu l-am intrecut inca pe matusalem...mai am muuult . :)
Mesajul de mai sus nu a fost sters pentru ca exprima o parere negativa la adresa retetei ci datorita limbajului de mahala folosit.
Trimiteți un comentariu