duminică, mai 24
Tigari cu nuci
Un desert de exceptie, o simfonie de arome cu un usor iz oriental, ce te poarta de la prima muscatura undeva departe...in povestile cu emiri si sultani, cu cadane si miros de iasomie.Ioi , ce "poeata" am devenit...dar serios asa m-am simtit ieri dupa ce am muscat prima oara dintr-o tigara...sa fie oara ca m-am lasat de fumat ..sau pur si simplu sunt tare bune :)
Reteta am gasit-o intr-o carte despre dulciuri, am vazut-o de multe ori dar niciodata nu mi-a trezit interesul , dar pentru ca de la experienta culinara recenta mi-au mai ramas foi ( am uitat sa ii fac poze asa ca nu o sa o pun pe blog), si in plus am catadicsit sa citesc ingredientele, nu doar sa ma uit la poze..am zis ca trebuie facuta. Sincer apa de trandafiri trecuta la ingrediente mi-a starnit curiozitatea :)
Vorbesc mult...stiu , dar nu e un lucru nou:) Trecand la lucruri serioase si vorbit la subiect:
Ingredientele:
pentru sirop
1 1/2 cana zahar
1 cana apa
sucul de la o lamaie mica
cateva picaturi de apa de trandafiri
pentru umplutura
200g nuci
50g migdale( se punea fistic dar la super nu am gasit necopt si nesarat)
5-6 linguri zahar ( daca vreti mai dulce mai puteti adauga)
1 lingura cu varf coaja de lamaie zaharisita( rasa si pusa cu zahar)( se punea coaja rasa de la o portocala dar n-am gasit nici una in frigider)
1 ou
ulei pentru prajit
6-8 foi de tigari
Eu le-am cumparat, habar nu am cum se fac, dar am sa caut pe net si daca dau de o reteta am sa o pun pe blog.Arata ca niste foi de clatita, subtiri dar sunt mai aspre, mai rigide dar si elastice in acelasi timp, se pot rula si nu se rup, prin prajire devin crocante.
Se amesteca ingredientele pentru sirop si se pun la fiert, 20 de minute la foc mic. Devine un sirop legat ce trebuie racit insa. Se face siropul preferabil cu cateva ore inainte si se tine in frigider. Eu l-am luat de pe foc si am inconjurat cratita cu "cutiile " de gheata ale lazii frigorifice- dreptunghiurile alea cu amoniac in ele ce se pun in congelator se ingheata si adaugate in lada frigorifica portabila pastreaza lucrurile reci pentru picnic.Cand s-a racit destul de mult l-am pus in frigider. Cand l-am folosit l-am pus tot inconjurat de dreptunghiuri ca sa isi pastreze oarecum temperatura.
Nucile si migdalele se macina( eu le-am dat prin masina de tocat carnea) se amesteca cu zaharul si lamaia, se adauga oul si se amesteca.
Foile se taie in 4 ( in sferturi) si pe fiecare "triunghi" in partea din exterior se adauga umplutura , gen dunga subtire, lasand liber la capete. Se infasoara marginea foii peste umplutura o data , si abia apoi se baga colturile inauntru si se infasoara in continuare, trebuie sa iasa "o tigara" cam de grosimea unui trabuc subtire. In reteta spune ca o data terminat de infasurat , ultima parte din coca se unge cu ou si se infasoara- oul lipeste si nu se va desface. Eu am infipt cate o scobitoare cat sa tina strans putin pana capata o culoare galbuie foaia prajita si nu s-au desfacut.
Se incinge uleiul( baie de ulei) si se pun la prajit "tigarile" . Sunt gata cand foaia capata o culoare galbuie-aurie-maronie. Se scot din ulei si se arunca direct in siropul rece, unde trebuiesc lasate cateva minute.( eu le lasam pana era gata prajita seria urmatoare- le scoteam pe astea, le puneam pe cele noi in sirop)
Sigur nu sunt dietetice ,dar sunt delicioase, o explozie de Orient in fiecare inghititura.
Sotul cand nu a mai putut manca...studia numarul de calorii si a ajuns la concluzia ca tre sa fie foarte putine:putine nuci, mai deloc calorii..foaia e prea subtire sa aiba calorii...apoi cat sirop intra in una, mai deloc..etc...Daca mai filosofa mult, ajungea la concluzia ca sunt ideale intr-o dieta drastica :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
of tigari ... mai bine ai schimba denumirea ca ar pare mai gustos decat le creaza acest nume imaginea!( sa nu te superi te rog frumos ):D
Salut Anastasia,
Ba dimpotriva eu consider ca numele li se potriveste ca o manusa. Incearca sa te detasezi de real,de concret, de palpabil si ai sa vezi ca mancare poate fi o poezie, o metafora :)
O zi faina !
Cred ca ma apuc iar de fumat.. dar tigari d'astea insiropate! Minunata ideea si sunt sigura ca sunt delicioase :)
O zi minunata!
Ca si clasa din care fac parte- clasa orientala- grupa baclavale- subgrupa mult sirop fff dulce si nuci, nu se dezmint, sunt gustoase..pacat ca nu se aprind :)
o zi superba si numai bine!
Trimiteți un comentariu