joi, ianuarie 5

Friganele altfel

Friganele, celebrele felii de paine inmuiate in lapte si ou si prajite in ulei, deliciul copilariei mele :) Bunica, vacanta, caldura, alint, rasfat, inocenta, visat cu ochii deschisi, prieteni, copilarie, povesti in scara blocului, de-a v-ati ascunsea , Romania, mere si cartofi copti, coji de portocala ...wau stau bine la asocieri libere, deschidem un pic robinetul si nu ma mai opresc  . Cert e ca friganelele si amintirile din copilarie merg mana in mana. Sa ridice 2 degete cei ce se opun :)

Doar ca de data asta, m-am gandit sa le adaptez perioadei , sa le fac update si sa le integrez in marea multime de "crontzanele". Am mai avut si alt gand ascuns, recunosc, dietele...bucatile mici de mancare, chiar daca sunt dulci si pline de ulei nu ingrasa..no, cate calorii poate sa aibe un cubulet de 3 cm ? Zero ca s-au pierdut prin taiere conform legilor de aur ale dietei reusite.

Zic sa nu o mai lungim si sa trecem la cratita. De data asta am folosit paine intreaga, nu felii, pe care am taiat-o cubulete - atata paine alba cat si neagra (bucatelele mai inchise la culoare din poza nu sunt arse ,e painea neagra ) , asta aveam in casa cand m-a pocnit pofta.

In rest, aceeasi reteta ca in copilarie :se bat ouale cu furculita se adauga laptele, zaharul si esente daca e nevoie( cam 2 oua la 250 ml lapte si 2-3 linguri de zahar ).Se pun cubuletele de paine in laptele cu oua si zahar si se lasa la inmuiat. Se prajesc in ulei si se intorc pe toate partile ca sa fie prajite uniform.
Se scot pe prosop de hartie pentru a indeparta surplusul de ulei si apoi se tavalesc prin zahar amestecat cu scortisoara.
Pot fi servite atat calde cat si reci cu o cana maare de lapte .

Friganele


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu