luni, decembrie 2
Prajiturele irakiene cu umplutura de curmale
Bine v-am regasit dupa atata amar de vreme . De cand nu ne-am vazut ...nu mi-a crescut nici un corn :) (Rima , e din versurile copilariei sugubete : " Ca de cand nu te-am vazut /Sapte coarne ti-au crescut ") , dar mi-a lipsit acest locsor plin de miresme.Am gatit , uneori special pentru blog , retete delicioase in speranta revederii atata de draga mie. Am pierdut poze , am pierdut retetele caci nu le-am notat , dar am perseverat in a gati si a spera ca "reteta asta am sa o scriu pe blog ".
Pentru un nou inceput , pentru o asa ocazie, ma gandesc ca e musai sa fie ceva dulce. De aceea am sa va tentez cu aceste fursecuri- prajiturele irakiene , delicioase si tare spornice.
Ingrediente (32 de bucati )
1/2 kg faina
17 g drojdie
putina sare
3 linguri zahar
250 ml apa calda
130 ml ulei
400g curmale
1 ou
seminte de susan
In apa calda punem drojdia si zaharul si amestecam pana se divolva. Intr-un vas punem faina si sarea. Adaugam uleiul peste apa cu drojdie si turnam tot peste faina. Framantam aluatul . Il lasam 30 de minute sa se odihneasca (va incepe sa dospeasca putin).
Separat curmalele le taiem in bucatele mici (preferabil sa fie curmale foarte coapte), batem oul cu furculita intr-un castron mic .
Impartim aluatul in jumatate, apoi fiecare jumatatea inca o data in jumatate (4 sferturi ) . Apoi fiecare sfert 4 si inca o data in 2 .
Sau mai simplu, fara explicatiile mele impartim aluatul dupa cum doriti in 32 de bucati aproximativ egale ca si greutate.( are fi bun un cantar de bucatarie, ca sa impartiti dupa gramaj)
La fel procedam si cu umplutura de curmale (fiind foarte coapte se pot forma din ele bilute).
Fiecare bucatica de aluat o turtim in palma si intindem cu ajutorul degetelor umplutura de curmale . Inchidem aluatul umplut si il facem biluta
Fiecare biluta o punem in tava in care am pus foaie de copt si apasand pe ea o turtim , pana devine foarte larga si cat mai subtire . Se ung prajiturele cu oul batut si presaram seminte de susan deasupra.
Se coc prajiturelele 20-30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.
Lasate la temperatura camerei 24 de ore, vor fi mai uscate - aluatul mai uscat . Pot fi servite insa imediat cum sunt scoase din cuptor .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Delicioase trebuie sa ife. Bine ai revenit.Te pup cu drag, sa ai seara faina.
Bine te-am regasit, Yvonne ! :) Multumesc mult pentru cuvintele calde :)
Prajiturelele sunt tare bune si tocmai potrivite sezonului asta plin de arome si culoare . Si apoi merg de minune cu un ceai aromat , lapte cald si de ce nu, chiar si o cafea aburinda :)
trebuie sa fie bunute!!!
E musai sa fie bune :)
Buna, as vrea sa fac aceste prajiturele de Pasti anul asta. Oare se usuca foarte tare? Daca le voi tine in cutii metalice nu se pastreaza mai bine? Intreb fiindca as vrea sa le fac cu cateva zile inainte de sarbatori. Multumesc!
Amalia, imi pare foarte rau dar nu stiu ce sa iti raspund ,nu stiu cum se comporta in cateva zile .De fiecare data cand le-am facut nu au tinut mai mult de 2-3 zile As vrea insa sa iti explica genul de "uscare" . Cand se usuca nu devin tari sa iti spargi capul cu ele, sunt cam ca niste saleuri (nu din aluat de foitaj) din comert. Mie sincer imi plac mai mult a doua zi dupa ce le fac, de aceea le las mereu afara .
Sper sa te ajute cumva raspunsul meu :) ,dar mai ales iti doresc : Sarbatori fericite ,pline de pace si lumina !
Multumesc de raspuns, sa vad cum fac...De asemenea multumesc pentru frumoasele ganduri! Va doresc si eu Pesah Kaser veSameach!
Multumesc mult, Amalia ! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi ! O primavara senina ,numai cu lucruri bune in ea, fericire si pace in suflet !
Trimiteți un comentariu