joi, decembrie 12
Prajitura Bradut de Craciun
Aceasta prajitura a aparut datorita facebook-ului , acolo a fost inspiratia mea , o imagine care repede a disparut in neant. . Imaginea insa s-a fixat bine pe retina si nu s-a dat plecata nicicum , ba mai mult m-a scos si din mare impas.Vineri , orele pranzului:
Strumful vroia sa facem bradul...pe mine ma durea ...o lene -asa se numeste mai nou a scrie intr-o zi rapoartele pe care nu le-am scris toata saptamana. Ma mai imbat si eu cu apa uneori si incep sa fabulez ca ma plictisesc :)
Dar cand aluatul pentru prajituri ce dospea de zor a decis sa se extinda dincolo de granitele bine definite ale castronului, mi-am dat seama ca nu e un aluat comun de prajituri , el este menit sa devina bradut ... si l-am ajutat .
Nu am sa va scriu reteta celebrului aluat ce-si depaseste conditia, caci e una cat se poate de banala , iar mai mult stiu sigur ca in fiecare bucatarie , sta ascunsa in sertar reteta de cozonac mostenita din mama-n fiica, un aluat mult mai bun pentru asa minune.
Am sa scriu insa cateva generalitati ca sa aveti o idee cam de cat aluat a fost vorba .
Aluatul folosit pentru prajituri era facut din 750g de faina, 350 ml lapte ,logic oua, drojdie , zahar si esente. Am folosit doar jumatate din el pentru bradut. Branza folosita cred ca a fost in jur de 300-350 g, branza tvurog(asemanatoare cu branza dulce) amestecata cu cirese confiate.(asa am cumparat-o)
Aluatul pentru brad l-am impartit ochiometric in 2 parti si l-am intins in doua foi grosute , pastrand cat de cat dimesiunile tavii in care urma sa coc bradul (30x35cm). Am intins pe prima foaie de aluat branza , am suprapus cea de-a doua foaie si am decupat forma bradului.
Am trasat oarecum mijlocul bradutului si am taiat fasii groase parte din exterior. Fiecare "crenguta" a fost rasucita si gata bradul .
Strumful a fost super incantat sa-l orneze si dupa cum se poate observa pentru globulete si luminite a folosit bomboane colorate si chipsuri de ciocolata, iar pentru tulpina a presarat cacao.
Intinde prima foaie de aluat direct pe foaie de copt , caci mutarea bradutului, fara sa il strici dupa ce e gata ornat, e munca de Sisif si necesita cel putin 4 maini .
Bradutul astfel gatit a mers sa se bronzeze putin in cuptor( 40 minute la 180 de grade Celsius).
Desi a fost savurat din plin, alaturi de lapte cald , saptamana asta nu mai scap....facem bradul , cel adevarat ...de plastic :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
vaiii ce dragut arataaa...am vazut si la Sakura cu spanac...super!
Dragut si in tot cu saebatorile!
Ma bucur ca iti place , Coco. Sorry dar habar nu am ce e Sakura , dar idee cu spanac e bestiala . Multam fain !
Teo, ai dreptatea, se potriveste de minune aceste perioade a anului :) O zi super faina si minunata !
Trimiteți un comentariu