joi, iunie 28

Prajitura cu quinoa, ciocolata si zmeura

Bobitelor mici de quinoa iti fac tot mai mult simtita prezenta in meniu multora dintre noi. Si pe buna dreptate, caci bobite de quinoa pot inlocui cu succes proteinele din carne. In plus aduc organismului o cantitatea insemnata de calciu, mult mai usor de asimilat decat cel din lapte, potasiu si nu in ultimul rand ,amino-aciozi esentiali.
Desi este considerata de multi ca fiind parte din marea familie a cerealelor, quinoa,este insa mai apropiata de spanac sau sfecla decat de grau.
Folosita de mii de ani in Bolivia, Peru, Columbia , quinoa era considerata de Incasi, "mama tuturor cerealelor" si pe buna dreptate.
O puteti gasi cu siguranta in magazinele bio, sub forma de bobite pentru mancare, salata sau sub forma de pulbere-faina pentru altfel de preparate,  deserturi de exemplu :)

Azi am sa va prezint insa o prajitura facuta din bobite quinoa, nu din faina ca era prea simplu , un desert delicios fara gluten :)
 Deci , vedeta zilei in aplauzele voastre: Prajitura cu quinoa , ciocolata si zmeura
Am completat meniului , asa cum vi l-am prezentat pe facebook: mancare cu quinoa si  desert cu quinoa , ca sa explodam de sanatate :) 




Ingrediente:
3/4 cana bobite de quinoa
2 1/2 cani apa
3 oua
140g unt
140g zahar 
esenta de vanilie
1 lingura rasa de ness
6 linguri de cacao
50g ciocolata amara
7 g praf de copt
1/2 lingura bicarbonat de sodiu
120g zmeura

Bobitele de quinoa le fierbem in cele 2 cani jumatate de apa, pana se umfla bine (apa se evapora toata ) Se lasa sa se raceasca.
Untul ,impreuna cu zaharul si vanilia  se bat pana obtinem o spuma aerata.Adaugam pe rand ouale si continuam sa batem.

De aici sunt doua metode :
1. adaugam ness-ul , vanilia,cacaua si ciocolata taiata bucatele si amestecam . Separat amestecam bobitele de quinoa cu praful de copt si bicarbonatuil de sodiu. Turnam totul peste spuma de cacaua.Amestecam se sus in jos cu o lingura si toata compozitia o punem intr-o tava rotunde de 22 cm diametru ,unsa un unt. Presaram zmeura peste aluat . Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius 30-35 de minute.
O lasam sa se raceasca  si o putem servi : simpla , pudrata cu zahar praf, cu un mot de frisca sau cu o cupa de inghetata.
Dupa cum vedeti vom obtine o prajitura inaltuta ,aerata, in care se vad bine bobitele de quinoa . Asa cu se vad se si simt  :)


Varianta 2:
Facem toata prajitura in robotul de bucatarie.
Dupa ce obtinem spuma de unt cu zahar cu oua schimbam paleta de mixer cu lama de cutit . Adaugam quinoa fiarta si o maruntim 2-3 minute. Adaugam cacaua, ciocolata si nessul si mai lasam robotul sa mearga 1-2 minute. In final adaugam praful de copt  si amestecam putin .
* in aceasta reteta nu am pus bicarbonat
Turnam aluatul obtinut intr-o tava dreptunghiulara 23X32  unsa cu unt . Presaram zmeura si coacem 50-60 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. 
Vom obtine o prajitura joasa , usor compacta ,pare in poze. In realitate e mai mult cremoasa , ca o ciocolata de casa.
O lasam sa se raceasca bine inainte de servire.





13 comentarii:

Micul spunea...

O trec pe lista.Arata super bine.
Sa ai weekend fain.

coco spunea...

ce chestie...am quinoa...dar am facut numai cu legume !

Mihaela-Canada spunea...

I love quinoa, mereu sint in cautare de retete noi dar niciodata nu m-am gindit ca poate fi folosita si la dessert.100% ca am s-o fac si cit de curind.

Anonim spunea...

arata super, cred ca si gustul este pe masura.

Adriana spunea...

Arata foarte bine, o voi incerca cu siguranta zilele care vin

In bucatarie la Sidy spunea...

Maaaaaaaaaaaaama ce combinatie minunata !!!
Delicioasa !
Te tzuc !

furnicuta boscodina spunea...

Vai, de un secol nu am mai scris ...Multumesc mult pentru comentarii , pentru aprecieri si pentru vizite. Sunt o gazda nepoliticoasa si imi cer scuze. Suna a laitmotiv , dar e realitatea in toata splendoarea ei : nu am timp. Functionez ca un robot cu doar doua programe:invatat si fac pauze lungi atunci cand ma chinuie talentul artistic , in timpul orelor de curs :)
Va pup si va doresc o vara de poveste !

Haplea spunea...

Wow cat de bine arata prajitura!

Program liga 1 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Miutza spunea...

Wow, arata minunat! nu m-am gandit ca se poate folosi quinoa in dulciuri... desi ma gandisem sa fac quinoa cu lapte si scortisoara, ca orezul cu lapte... Multumim! :)

roryta spunea...

arata tare bine... :)

boscodina spunea...

Miutza, ma bucur ca ti-am dat si alta idee de desert cu quinoa :)

boscodina spunea...

Multumesc Rory :)

Trimiteți un comentariu