marți, septembrie 27

Desert cu pere si dulceata de vinete

Lustra... ma balangan linistita pe ea, dar ..Gandul , gandul Ala ,nu oricare ,nu-mi da pace :se apropie sfarsitul lunii si implicita etalarea bunatatilor lunii septembrie si lipsesc eu, Martie din post?!?! Inadmisibil, mai ales dupa ce am bibilit atata dulceata de vinete. Asa ca m-am dat jos si am trecut la scris.
Provocarea lunii septembrie , dupa ce a poposit cu tot alaiu-i in bucataria lui Betty, a scos din desaga-i pere si vinete si a zis :dati-va cap in cap si bucatariti. Cap in cap nu am dat , sunt doar un simplu balaur, am un singur cap, dar mintea pe bigudiuri tot mi-a pus-o.M-am sucit si m-am invartit ,ce sa fac ,cum sa fac sa fie cate putin din fiecare. Adevarul e ca si lenea ma tinea strans in brate si orice as fi facut numai dulceata de vinete nu , dar amu' daca-i musai , trebuie :)
M-am inarmat cu cele necesare si am trecut la cratita


Ingredente
pentru dulceata de vinete
cum "la familia" nu se omoara dupa dulceata de vinete ,nu m-am ambalat la 1 kg de vinete cum scrie in reteta, dar am incercat sa pastrez proportiile, dupa bara gasiti cantitatile pentru un kg de vinete, in caz ca cineva vrea sa faca dulceata de vinete :)

250g vinete mici /1 kg
230g zahar /1 kg
450 ml apa /1litru 800ml
sucul de la o lamaie/200 ml suc de lamaie
1/4 lingurita ginger / 1 lingurita ginger praf
4-5 cuisoare/ 1 lingurita rasa sau cat doriti
1 bat scortisoara /3-4 bete de scortisoara

pentru prajitura
260g biscuiti petit
100g nuci
4-5 linguri dulceata de pere
250ml smantana pentru frisca
2 iaurturi mici bianco(muller)
150 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
7g gelatina pudra

Sa incepem cu dulceata ca aia e bomboane de pe prajitura si fara ea nu avem provocare.
Se iau vinete mici , cat mai mici ,5-7cm lungime,se spala, se curata coada(de data asta eu am lasat-o ,ca sa dea bine in poza ).
Se inteapa fiecare vanata cu tupeu si curaj cu furculita/scobitoarea/bete de gratar pe toate partile . Se pun la fiert in apa care sa le acopere (2-3 degete) 30-40 de minute . Important e sa aiba apa pentru toata perioada. Se scurg, li se adauga iar apa si se mai fierb 30-40 de minute . Se scurg si se pregateste siropul.

Apa(450 ml) se pune la fiert -foc mic impreuna cu zaharul si sucul de lamaie , aproximativ 30 de minute. Adaugam condimentele si fierbem inca vreo 5 minute. Adaugam vinetele si le fierbem in sirop 50-60 de minute la foc mic. Cand siropul e destul de legat dulceata de vinete a tocmai buna de pus in borcane ..delicatesa pentru la iarna :)

In robotul de bucatarie maruntim impreuna biscuitii cu nucile. Adaugam dulceata de pere si amestecam pana se leaga- sunt niste firimituri de biscuiti mai lipicioase :) Incepeti cu 2 linguiri de dulceata si in functie de preferinte si consistenta dulcetii mai adaugati .

Punem pe fundul tavii jumatate din compozitia de "aluat"
Smantana pentru frisca o batem spuma impreuna cu laptele, praful de budinca si iaurturile. In spuma obtinuta adaugam 3-4 linguri de dulceata de pere (eu am mai amestecat putin cu mixerul sa se mai marunteacsa perele, nu insa foarte rau).

Dizolvam gelatina conform instructiunilor de pe pachet si o adaugam cremei. Turnam crema peste blat si deasupra presaram jumatatea de "aluat" pastrata.Se pune tava in frigider pentru cel putin 5 ore sau pana se intareste . Se serveste prajitura simpla sau ..ornata cu vinete din dulceata ca doar de aia am facut-o :)


 Alte retete cu pere
Prajitura de ciocolata cu pere umplute
Pere in cafea cu branza Roquefort


6 comentarii:

Fancy Cake spunea...

Stii de cand ma innebuneste tata cu dulceata de vinete?
Trebuie sa o incerc!

Mihaela Negrescu spunea...

cate mai invatam in viata asta!!!dulceata de vinete...!!!trebuie incercata!!!O zi frumoasa!!

Ioana V. spunea...

foarte interesant! Arata super!Pup

furnicuta boscodina spunea...

Fancy Cake, daca as fi stiut...o ambalam si o si trimiteam . Deja ar fi ajuns :)
Daca te bate gandul sa faci ,vezi cat de aromata ii place tatalui tau, mama cand pune vinetele la fiert infige in ele cuisoare si asa le fierbe, apoi le scoate si pune vinetele in sirop.iese mai aromata dulceata.
O zi super faina si numai bine :)

furnicuta boscodina spunea...

fantezie in bucatarie, ioi si cat mai avem de invatat :) din cate stiu eu si sper sa nu ma insel , dulceata de vinete e o dulceata specifica greciei, asa ca acolo gasesti secretul .Deci e musai o vacanta in Grecia :)
O zi super faina si numai bine :)

furnicuta boscodina spunea...

Alinutzika, ma bucur tare mult ca ti se pare interesanta reteta, inseamna ca a meritat debarasarea de lene :)
Multumesc pentru vizita, multumesc pentru comentariu!

Trimiteți un comentariu