vineri, septembrie 25

Tort cu ciocolata si crema mocca-brandy

Acest tort a ocupat locul doi in concursul de pe bucataras.
O adevarata valoare tortul asta, are potential , doar o mica nesansa de a da peste un geniu fotograf ,adica moi care nu stie sa faca poze si de o parte a juriului cunoscatoare a matematicii elementare, calcul simplu , neexponential si fara radical..asa pentru un onorabil loc doi :)

Un tort exceptional, aspectuos si tare gustos, desertul ideal de sarbatoare pentru iubitorii de ciocolata.

Ingrediente:
blat:
4 albusuri
1 cana de zahar
2 linguri cacao
100 g nuci macinate
crema ciocolata-nuci:
400g ciocolata amara
2 linguri lichior de ciocolata
1/3 cutie frisca lichida(cutie mica de 250ml)
4 galbenusuri
200g unt
100g nuci prajite taiate
crema mocca- brandy
1 2/3 cutie frisca lichida( cutia mica de 250ml)
3 linguri ness
3 linguri brandy
tava cu pereti detasabili cu diametru de 26-28 cm

Albusurile si zaharul se bat spuma pana devin bezea. Se amesteca cu nucile si cacao pentru omogenizare.Se pune tava cu aluatul in cuptorul cea fost preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 15 minute. Dupa 15 minute scadem temperatura la 160 de grade , desprindem cu cutitul de pe marginile tavii blatul si se mai lasa o ora. Dupa aceasta ora, blatul se lasa in cuptorul cald inca 2 ore . Preferabil este ca blatul sa fie facut cu o zi inainte.

Crema de ciocolata- nuci:
Ciocolata, frisca lichida,lichiorul se pun intr-o craticioara mica( in bain-marie) si se amesteca pana se topeste ciocolata. Se ia de pa foc si se incorporeaza pe rand galbenusurile. Se adauga untul si se amesteca.Se adauga si nucile prajite taiate si se lasa sa se racoreasca un pic. Se pune in congelator aproximativ 40 de minute pana primeste consistenta si poate fi intinsa pe blat.
Crema mocca-brandy:
Se bate frisca lichida cu zaharul pana se obtine o frisca "teapana".Adaugam ness-ul si brandy-ul si amestecam.
Asamblare: se intinde crema de ciocolata-nuci pe blat, se uniformizeaza. (blatul arata bine scos din cuptor, si se pastreaza la fel daca nu sunt prin preajma pofticiosi care sa-l"guste" )Se adauga Crema mocca-brandy si se orneaza daca se doreste . Eu am facut cerculete cu paletele mixerului,imi place mai mult simpla.Tort cu ciocolata si crema mocca-brandy

6 comentarii:

LF spunea...

Salut,Bosco! Minunat tortul. as avea o intrebare : cana cu care ai masurat zaharul pt. blat, este cana de ceai de 200 ml? am notat reteta si ci siguranta o voi face.
PS : nu fii suparata apropo de concursul de pe Bucataras,e evident pt.toti ca tortul asta ar fi fost castigatorul dar asta e....
retetele mele n-au avut nici o sansa, poate data viitoare.
weekend placut!

boscodina spunea...

flori, cana de zahar e una de 200 ml,dar cred ca daca vrei mai dulce, mai poti adauga. oricum se spune ca la bezea cu cat e mai mult zahar stau albusurile mai tepene.

ce m-a deranjat cu adevarat la concurs, a fost "impartialitatea" unora din membrii juriului, dar sa fiu sincera ma asteptam la asta,insa in naivitatea mea am sperat sa ma insel.
multe retete nu au avut nici o sansa, retete bune iar altele prea banale, prea multe sanse, ce sa-i faci..omul si gusturile sale..gusturi ce nu se discuta :)

Liana10 spunea...

Fain tortul! Ar tb sa ma bag in rezerva de aur a ajutorului de bucatar pt. a fura cele 30 g brandy, chiar sub acuzatia de a bea pe ascuns :-))))0

Cat despre bucataras.ro...prea multe "limbi" nemeritate la retete furate, imprumutate, insusite sau doar imitate, mie mi-au intors stomacul pe dos, asa ca m-am lipsit!

O zi faina!

furnicuta boscodina spunea...

cred ca poti "sustrage" cele 30ml de brandy cand ajutorul nu e atent si in caz de soc...unde s-or fi evaporat sari cu o felie de tort sa mai atenuezi "trauma" :)

nu am avut "onoarea" de furat, copiat ,imprumutat ci doar umila placere ce a vedea cum jumate din juriu cunoaste matematica :) s-a scazut, inmultit impartit in asa fel incat sa nu depaseasca punctajul preparatului ce se vroia pe locul 1 :)oricum am avut onoare de a primi note la extreme 2 mari spre maxim, 2 mici minim , ca asa a iesit calculul :)eu omul extremelor nu pot face decat mancare extrema :)

furnicuta boscodina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
furnicuta boscodina spunea...

deci ori place la nebunie ,ori nici ca nu auzi de el :) cale de mijloc nu exista:)

Trimiteți un comentariu