marți, septembrie 22
Painici cu pere si menta
Ma laudam mai zilele trecute ca la noi in casa nu se prea mananca paine, asa ca pentru "o data la 3 luni" ma mobilizez si fac eu paine. Bine, imi place si gustul,am "libertate de exprimare " si pot pune tot ce imi tuna si apoi...miroase atat de frumos painea proaspta scoasa din cuptor,umple casa de bucurie si pace .Si pentru ca m-am laudat atata, si pentru ca nu mai facusem de "3 luni" paine si pentru ca era Rosh haShana( Anul Nou Evreiesc) am zis sa incerc reteta asta. Ea apartine Sefului brutar Noam Babila.
Abia am reusit sa ma abtin sa nu schimb ceva, ba chiar am stat in cumpana bine cand sa pun zaharul,ma gandeam ca fac paine si nu sirop, dar pana la urma, sub genericul " daca e An Nou atunci sa fie fericit si dulce ca mierea, am pus toata cantitatea scrisa, si bine am facut, au iesit...de milioane , ideale pentru o asa sarbatoare.
Divulgand "secretul":
18g drojdie proaspata
320 ml apa calduta spre calda
600 g faina alba
15g sare
100g zahar
70g unt topit
120g pere( gramajul dupa curatarea de samburi- coaja nu se curata)
15g frunze de menta
pentru aspect:
un galbenus de ou
putin malai
Punem faina, zaharul si sarea intr-un castron . Drojdia se dizolva in apa calduta. Adaugam in castronul cu faina apa cu drojdia si untul topit( eu l-am topit in cuptorul cu microunde).Framantam pana devine o coca potrivita.
Adaugam perele si menta taiate foarte marunt si amestecam cat sa se omogenizeze,nu mai mult. In caz ca vi se pare prea moale dupa ce ati adaugat perele ,se mai poate adauga putina faina.
Se rup bucatele din coca, cam de 80-100g fiecare si se aranjeaza pe tava pe care am pus inainte hartie de copt(pergament, eu folie de aluminiu) sau am uns-o cu putin ulei.
Se acopera cu un prosop de bucatarie (eu am intai o punga de plastic si apoi servetul)si se lasa la dospit,la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul. Se ung cu ou si se presara putin malai, pentru aspect( eu le-am udat cu putin ulei si am presarat malai).
Se pun in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 25-30 de minute.Proba ca sunt coapte: aurii-maronii deasupra si fundul painicii o nuanta mai inchisa decat partea de sus.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Foarte interesanta combinatie...felicitari!
si tare aromata :) multumesc :)
Nu am incercat inca menta cu paine, cred ca merita incercat... Mmm...
faceam candva un chec cu frunze de menta si iesea tare racoros de la menta, o senzatia tare placuta cand mananci o prajitura, asa ca am stat linistita cu menta. cu zaharul am avut o problema mi s-a parut prea mult, dar la sfarsit nici nu se simte . sunt parfumate si racoroase si usor dulcege,le mamnaci fara probleme simple si oftezi ca s-au terminat.:)
Trimiteți un comentariu