miercuri, iulie 29

Speculaas

Desi numele pare mai mult al unui personaj de desene animate, prieten cu spiderman, sunt pur si simplu niste fursecuri deosebite, a caror reteta am gasit-o pe un site israelian.Pline de condimente sunt o fericire pentru papilele gustative.
Ingrediente:
150g zahar brun
50 de grame zahar alb(eu am folosit numai zahar alb)
3 linguri rase de firimituri de prajitura/ biscuiti(eu am zobit 3 biscuiti petit)
250g faina cu factor de crestere
putina sare
1lingurita rasa scortisoara
1 lingurita rasa ginger
1 lingurita rasa cuisoare
1/4 lingurita rasa piper negru
75 g unt rece
4-6 linguri de lapte

Se amesteca ingredientele uscate , se adauga untul si 4 linguri de lapte si se framanta aproximativ 30 de secunde.
Trebuie sa iasa o coca normala spre moala, nu tare. Daca e nevoie se mai adauga o lingura de lapte si se amesteca iar.
Se inveleste coca in plastic si se pune in frigider o ora jumate -doua ore sau 20 de minute in congelator) .
In functie de cum se fac fursecurile, se da forma dorita cocii.
Se pot face
1.bilute cam de 1.5-2cm diametru pe care le turtim cu fundul unei pahar,
2.se face din coca un fel de salam , rulada si se taie felii ,
3. se intinde coca cam de 1 cm grosime si se pot taia cu ajutorul unui pahar cercuri.
Eu am ales varianta cu feliile pentru ca mi se pare cea mai simpla.
Se preincalzeste cuptorul la 150 de grade se scoate coca( trebuie avut mare grija sa nu se incalzeasca) si se fac fursecurile.
Se pun in tava la copt 20-30 de minute cu spatiul intre ele ca mai cresc un pic . Chiar daca feliile sunt mai ovale, in cuptor se labarteaza fursecurile si "la iesire"arata tare bine.Se scot cu grija sa nu se rupa,prin racire devin crocante, daca dau insa de umiditate se "mai fragezesc".
Speculaas1 biscuite:96 calorii
*Valoare este informativa,este influentata de ingredientele folosite si de greutatea biscuitelui.
sursa de inspiratie:Yael

6 comentarii:

Lacrima spunea...

mmm...eu m-as juca un pic cu imaginea lor... stii ce le-as face gustosilor tai biscuiti? i-as tavali prin ciocolata si le-as arunca asa in joaca o marama subtire de fulgi de cocos :p dar gustul lor asa cum il imaginez eu ma inebuneste Boscodinutzo!

boscodina spunea...

Cu ciocolata cred ca ar fi mers, una amara sau daca stau sa ma gandesc bine poate si cu lapte si ar fi semanat la gust cu ciocolata cu ardei iute. Cu cocos insa nu cred, e prea "pasnic" pentru cat de "intepati" sunt biscuitii.
Insa eu nu ii vad decat asa simpli, sunt un torent de gusturi si senzatii, o picatura in plus ar fi prea mult.

karolina.m. spunea...

Mmmm,wonderful.I like Speculaas very much.Thanks for this recipe!

boscodina spunea...

Donna-K , i'm sorry for the late answer!
You are welocome,i'm glad you like it too.These are really taste cookies.

pansy spunea...

am vazut o reteta cu speculoos astia,pe blogul unei prietene virtuale frantuzoaice.mi-a explicat ea cam ce sunt apoi am cautat pe internet.biscuitii sunt la origine belgieni.si se manaca traditional de craciun,dar nici una din retete nu are piper in compozitie,restul ingredientelor sunt aceleasi.mai ales ca se folosesc ca baza pentru diferite dulciuri.exista si crema de speculoos,ca nutela.

furnicuta boscodina spunea...

Multumesc pentru informatii Pansy, adevarul e ca nu stam nici jumate din ele. Reteta am gasit-o pe un site israelian si era trecuta ca "reteta mamei" si era cu piper , stii si tu cate case atatea obiceiuri.Acum dupa ce i-am gustat cu piper nu cred ca as renunta la el, nu ies piperati dar le ascute gustul condimentat si asta imi place.
sunt insa foarte curioasa cum arata si ce gust are pasta de speculaas e ceva ce as incerca negresit :) o sa sap internetul sa vad poate gasesc ceva :) multumesc pentru pont , eu una nu m-as fi gandit ca exista asa pasta :)
o zi superba si numai bine !

Trimiteți un comentariu