marți, iunie 9
Prajitura cu hel
Helul(eng. cardamon(m) ) este unul din condimentele orientale si daca tot e oriental se respecta pana in panzele albe..e aromat ..si el si mama lui si toata familie...si casa ta daca nu inchizi foarte bine recipientul in care il tii. Este cel ce da una dintre aromele acelea deosebite cafelei orientale , oriunde ar fi bauta. Are o aroma speciala, un gust usor intepator, dar ameteste si imbie toate simturile.La ce il folosesc eu cel mai mult este ..la prajitura. Am descoperit cu ani in urma o reteta de milioane, simpla , usor de executat, dar deosebita nu prin aspect sau ornamente , prin gust , aroma ce umple toata casa, caldura ce o aduce cu ea ( si asta nu ca e proaspat scoasa din cuptor :) ). Merge de milioane cu o cana de lapte fierbinte sau rece, dupa anotimp..este micul-dejun ideal, aromat si imbietor :)
Ingrediente:
200g unt(margarina)
1 cana lapte
2 cani zahar
2 1/2 cani faina
4 oua
1 pliculet praf de copt
putina sare
1 pliculet zahar vanilat
1lingura cardamon macinat
pe deasupra
3 pliculete zahar vanilinat sau 3 linguri de zahar
1 linguri cardamon macinat
Cuptorul se incalzeste in prealabil la 200 grade celsius.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul si dupa ce da in clocot se lasa sa se raceasca( obligatoriu sa fie rece, la tempera camerei, daca e prea cald nu iese prajitura).
Ouale se bat impreuna cu zaharul. Faina se amesteca cu praful de copt,1 plic zahar vanilinat si cu lingura de cardamon. Se adauga acest amestec in cel de ou, peste ele se toarna laptele cu untul si se amesteca tot pana devine pufos aluatul. Se toarna intr-o forma de copt ( marimea tavii aragazului) unasa inainte cu unt si tapetata cu faina. Zaharul vanilat ramas se amesteca cu o lingura de cardamon( se poate pune si doar o jumatate , mai ales prima daca cand inca nu sunteti obisnuiti cu aroma puternica a cardamonului) si se presara peste aluat.
Se coace 25-30 min, lasandu-se la racit alte 30 de minute in cuptor. Se serveste calduta sau rece cu un pahar de lapte.Se spune ca e mai buna calduta, parca i se intensifica aroma, dar nici rece nu e cu nimic mai prejos.
* Pe net apara ca hel(ivrit) - cardamon(m)(engleza) - nucsoara( romana). Traducerea este gresita, nu-i vorba nicicum de acelasi lucru.
Cardamon
Este o planta din familia Zingiberageae, folosit din sudul Asiei, pana in China, Vietnam, Japonia, Coreea ca si condiment dar si in scop medical. http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamon
Nucsoara:
Face parte din familia Myristicaceae, creste in Indonezia, Malaezia, India etc si la fel ca si cardamon-ul este des folosita in bucatarie, se prepara chiar si gemuri din ea. http://en.wikipedia.org/wiki/Nutmeg
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu