joi, aprilie 23

Supa de pui si artichoke

Am vrut ceva nou, un gust altfel si atunci mi-a venit ideea salvatoare...de mult nu am mai mancat artichoke.
Cu elan pionieresc m-am indreptat spre frigiderul unde ii e locul ( in super ca acolo eram)...fericita am pus punga in carut...si mi-am scanat memoria ca sa vad de ce mai am nevoie pentru preparare.
Depresie totala :frisca,cascaval...si eu nu am voie nimic , picatura de lactate...Le-am pus la loc...promitandu-le ca peste niste luni...vin sa le iau :)
Dar ne ambitie...am luat unele verzi sa le fierb sa imi fac pofta, dar net-ul s-a opus..si uite asa am ajuns sa fac supa pui cu artichoke.

Ingrediente(3 portii)
3-4 copanele mici de pui( am pus 5 aripi)
2 inimi de artichoke
ceapa mare ( se punea 1 fir praz)
1/2 telina
2 foi de dafin
sucul de la o lamaie
1 lingurita rasa zahar
1 lingurita sare
1 morcov( pus de la mine din burta:) )
3 linguri ulei de masline
coriandru verde pentru ornat( am pus patrunjel)
ful verde( nu-mi place in supe, nu am pus)

Se taie prazul felii ( am taiat ceapa mare), se da artichoke-ul prin razatoarea mare, telina la fel. Se adauga toate ingredientele ( in afara de ful si coriandru) si 800 ml apa si se lasa la fiert. Cand carnea e fiarta, se adauga ful-ul si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Se scoate carnea de pe oase, se toarna supa peste ea in castron si se orneaza totul cu coriandru proaspat.
Supa de pui si artichokeAsa arata supa mea si desi poza "nu miroase" :) cu mana pe inima va spun ca a fost delicioasa.

Despre artichoke si ful:
Artichoke(in engleza , net-ul zice ca cel in romana ar fi anghinare) intalnita Europa de Sud si zona Mediteraneana, originara se presupune ca din Africa de nord este un izvor de vitamnie si minerale.Am pus poza cu "planta" pentru recunoastere :)Din ditamai colectia de frunze dupa ce tai si cureti ramai cu o bucatica mica, inima. Daca nu se foloseste crud, se pune la fiert in apa cu sare si lamaie, cand e gata se curata frunzele si se mananca "inima".
http://en.wikipedia.org/wiki/Artichoke
Ful ( fava beans) sau fasolea lata este originara din Orient,des intalnit in Sudan si Egipt unde e mancarea nationala . Bobul sau seamana cu cel al fasolei, numai ca e de cel putin 5 ori mai mare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ful_medames

3 comentarii:

Anonim spunea...

Reteta ta(ciorba mai repede de cit supa) suna foarte gustoasa, cu putine alterari am sa o fac in curind.Fasolea lata in engleza se numeste fava beans si e foarte gustoasa mult mai delicata(fina) decit cea pe care noi o cunoastem.Multumesc pentru reteta.

furnicuta boscodina spunea...

Adevarul e ca nu am stiut niciodata care e diferenta dintre supa si ciorba. in reteta asta a fost aleasa denumirea pur si simplu intamplator.
Cat despre ful, ai dreptate, soiul ala de fasole se numeste fava beans,dar in orient a imprumutat numele mancari. Pe viitor am sa incerc sa nu mai "dezinformez" :)

boscodina spunea...

Contrar asteptarilor, oamenii ajung pe blogul meu, la reteta asta cautand pur si simplu diferenta dintre supa si ciorba.
Conform DEX ( Dictionar explicativ al limbii romane) supa este: o fiertura din carne, uneori de legume si carne, uneori continand si taietei, fel de mancare lichida obtinuta prin fierberea carnii si a legumelor, uneori cu adaos de paste fainoase.
Ciorba: fel de macare ce consta intr-o zeama -Acrita- preparata cu legume, adesea si cu carne,fel de mancare preparata din legume si carne, acrita cu bors.
Din ce inteleg eu, diferenta esentiala dintre ele este acrirea, acrind supa o faci sa devina ciorba. Asta de aici desi contine lamaie,dar eu o consider tot supa, caci lamaia tine de pregatirea artichoke-ului si nu de acrirea supei.

Trimiteți un comentariu