miercuri, septembrie 7
Prajitura cu nutella si halva
Prajitura cu aluat dospit , un mic cozonacel cu umblutura chic, na ca m-a pocnit inspiratia, vorbesc in versuri :)
Ingrediente:
pentru aluat:
500g faina
2linguri drojdie uscata
150g unt cubulete
80g zahar
1ou
2 galbenusuri
200g smantana mica
3 linguri lapte caldut
coaja de la 1/2 lamaie
esenta de vanilie
putina sare
pentru umplutura:
350g nutela
125g halva-pasta de intins pe paine
pentru finisaj:
1 ou batut
50 ml apa
50g zahar alb
2 linguri rom
pentru aluat:
500g faina
2linguri drojdie uscata
150g unt cubulete
80g zahar
1ou
2 galbenusuri
200g smantana mica
3 linguri lapte caldut
coaja de la 1/2 lamaie
esenta de vanilie
putina sare
pentru umplutura:
350g nutela
125g halva-pasta de intins pe paine
pentru finisaj:
1 ou batut
50 ml apa
50g zahar alb
2 linguri rom
Amestecam intr-un castron toate ingredientele aluatului cu grija ca sarea sa nu se atiunga de drojdie in prima faza(o amestecam cu laptele si o punem mai intr-un colt). Framantam pana obtinem un aluat omogen.Acoperim castronul cu un plastic si un servet de bucatarie si il lasam in loc caldut 1-1 1/2 ore la dospit.
Impartim aluatul in doua parti,ungem doua tavi cu unt.
Intindem aluatul pe masa pana are o grosime de 3-4mm ungem cu nuttela si peste presaram bucatele din pasta de halva , rulam strans ca pe o rulada si apoi punem in tavi. Eu am impartit de data asta fiecare jumatate in alta jumatate ,am intins doua foi una unsa cu halva si una cu nuttela le-am suprapus si apoi le-am rulat, doar ca fiind aluatulmai gros nu s-au rulat asa bine si umplutura in loc sa faca spirale a ramas pe mijloc.
Acoperim tavile iar cu plastic si apoi servet de bucatarie si lasam iar la dospit 40-60 de minute . Incalzim cuptorul la 170 de grade.Ungem prajitura cu ou batut si o punem la copt 30-40de minute sau pana e gata.
Cu putin inainte ca timpul de coacere sa se termine pregatim siropul ( prin racire face crusta ca si glazura):fierbem impreuna zaharul si apa 3-4 minute , dam la o parte de pe foc si adaugam romul.
Se scoate prajitura din cuptor si se insiropeaza . Se lasa sa se raceasca,cine are rabdare :)
Crema de halva daca nu se cumpara gata facuta se poate face usor in casa : halva se susan 100 g +20g margarina+4 linguri de lapte se mesteca in bain-marie pana halvaua se topeste devenind pasta. Se lasa sa se raceasca inainte de folosire.
Alte retete cu halva:
Parfe de halva cu sos de vin
Tort cu mousse halva- ciocolata
Prajitura cu nutella si halva
Batoane de cereale cu afine