joi, iulie 16
Placinta cu ficat
Ma gandeam ca poate le duceti lipsa :) de muuult nu mai postasem o reteta de placinta :)Mie mi se par tare compatibile cu vara si caldura, coapte pe racoare si de cele mai multe ori mancate reci din frigider sunt o masa copioasa , satioasa, dar usoara, caloriile nu se pun , noi nu negociem cu intrusii, mai ales daca "estem peste 300" :)
Am schimbat insa branzele pe putina carne, nu de alta dar imi cam flutura neuronul prin cutia craniana, o luase pe post de cutie de rezonanta, prietenele( ca doar de aia avem prietene sa primim muuulte sfaturi, au pus si diagnosticul:lipsa de fier, urgent ficat..) si astea fiind date am ajuns sa prestez placinta "ista"
300g carne tocata
1 ceapa mare
500g ficat pui
300g pastrama(pastrama si carnea tocata au fost de curcan amandoua, dar fiecare pune ce prefera)
Se curata ceapa si se caleste in ulei, cand devine aurie se adauga si carnea tocata. Se lasa pana carnea capata o culoare de putin prajit. Separat se prajesc ficateii de pui in ulei si cu putin apa( eu i-am taiat in sferturi). Cand sunt gata se amesteca continutul celor 2 tigai , se adauga si pastrama taiata marunt si se lasa sa se raceasca cam 20 de minute.
Intre timp facem coca din:
100g margarina
1 ou
1 1/2 cana faina cu factor de crestere
putina sare
4 linguri apa
Se amesteca intr-un vas toate ingredientele si se framanta coca. Se va intinde pe masa de lucru pe care am presarat faina si se intinde cat se poate de subtire, cat sa caopere fundul tavii, peretii si partea de deasupra a placintei. Placinta se face in tava rotunda cu diametru de 20 de cm dar iese prea inalta dupa gustul meu asa ca eu o pun in tava un pic mai mare si dreptunghiulara(aproximativ 22x34 cm- niciodata nu am masurat cat are)
3 oua
2 linguri faina
1 lingura busuioc
1 lingura rozmarin
sare, piper dupa gust
4 catei de usturoi
Cat am stat noi si "ne-am framantat", carnea s-a mai racit, asa ca ii adaugam ouale, faina condimentele si amestecam. Se pune carnea-umplutura in tava , se acopera cu aluatul si inteapa cu furculita pe alocuri sa mai respire si se pune la copt in cuptorul preincalzit la 200 de grade, cam 30-40 de minute sau pana e gata.
Si asa arata placinta invincibila ca doar are muuult fier :)
post later: am facut zilele astea din nou placinta,desi am folosit tot faina alba ,dar alta firma decat de obicei am avut surpriza sa constat ca cele 4 linguri de apa destule pana acum au fost prea putine si am tot adaugat pana am ajuns la fabuloasa suma de 10 linguri apa, deci daca e prea tare coca nu ma injurati mai adaugati o lingura de apa :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
cum e la gust? ficatul il mananc rar, dar chiar placinta nu m-am gandit.... :) o feliutza mai e si pentru mine?
e buna, un amestec de gusturi de carne ,cu o puternica aroma de rozmarin, cred ca de fapt el predomina.asta s-a terminat, dar daca te grabesti mai am din cea cu patrunjel facuta ieri , a nu stiu cata in ultimele 2 saptamani :)
Suna gustos....Ficatul nu se numara printre alimentele pe care sa le consum cu placere...Mancam rar si atunci bine-bine prajit,dupa ce a fiert cel putin vreo 40 de minute in apa cu mirodenii....Dar la tine arata tare bine placinta asta si cum eu sunt o gurmanda irecuperabila...mi-a plouat in gura!:-D
Ana-Maria,multumesc pentru cuvintele frumoase de gurmanda veritabila :) Legat de ficat am perioade si perioade, uneori ii simt lipsa alteori nu as manca.
Daca pofta-i mare poti incerca sa il pui dupa ce il fierbi 40 de minute cu mirodenii si il prajesti bine-bine, va avea un gust pe gustul tau :)
Vacanta placuta si vreme de milioane!
Imi cer scuze, dar mie nu-mi place ficatul de loc, imi face rau numai cind simt mirosul, poate sunt alergic, nu stiu.
Arata bine si sint sigura ca e buna!
Te asteapta la mine un "Friendship Award"!
O saptamina frumoasa!
Carmen, sar' mana, multumesc! :) Am sa vin cu cea mai mare placere sa iau premiile, deja ma gandesc ...cui le dau , cui sa ii pun gand rau :)
Trimiteți un comentariu