duminică, mai 31
Tort pentru Shavuot
Shavuot, este sarbatoarea evreiasca ce incheie cumva Iesire din Egipt( Pesahul). Este a 50 a zi de la Pesah, ziua in care Moshe a coborat de pe Muntele Sinai aducand Tora. Printre lucrurile specifice acestei sarbatori este folosirea produselor lactate, branzeturi in general( evreii stiau ca vor primi reguli ale cashrutului, mare accent punandu-se pe nefolosirea impreuna a laptelui si carnii, si desi nu erau obligati, bucurosi ca vor primi Tora si mitzvoturile- poruncile,obligatiile religioase- in ziua de dinaite au mancat numai produse de lapte). In plus este obligatoriu ca de Shavuot sa se duca(dea) flori ( cand au primit Tora, tot muntele Sinai era inflorit, plin de flori ).Respectand specificul sarbatorii m-am apucat sa fac un tort pentru bunicii sotului, cea mai multa munca a necesitat ornarea lui, si cred ca aia e cel mai important lucru. Nu m-am nascut invatata, mai ales in chestii care tin de forme si desene din paste , dar am batut netul in lung si lat,mai ales youtube-ul, bloguri nu mai vorbesc si "furand" un pic de aici...un pic de acolo..am reusit sa fac ceva. Nu stiu ce anume a oprit mintea mea din tot amalgamul de date, dar tin sa multumesc tuturor, si in special lui totoro ( fara reteta ei de marsmellow nu aveam materia prima), lissa ( pentru claritatea cu care explica anumite tehnici..dar mai ales pentru ca uitandu-te la torturile ei primesti impulsul de a incerca) si nu il ultimul rand muzei mele,domnul( doamna) anonim al carui tort m-a inspirat . Am vazut tortul sau pe alt blog, ca reclama, am cautat pe blogul respectiv, nu il mai gasesc :(
Blatul tortului e unul normal, nimic deosebit, ba chiar e blatul de lene ( spiridusului meu ii dau dintii :) asa ca intre doua chitaieli in sol major numai ceva de genul asta puteam face), reteta aici, in plus am adaugat 2 linguri de cacao.
crema: budinca de capsuni instant, lapte pentru ea, crema de branza 250g, frisca 250ml, zahar 4 linguri, putina coaja de lamaie . Toate se amesteca pana devin o crema spumoasa, se adauga 7g gelatina dizolvata in putin apa .
sirop:6 linguri de zahar, 6 de apa se fierb pana se topeste zaharul. Se ia de pe foc si se adauga cateva picaturi apa de trandafiri.
Blatul proaspat scos din cuptor se rastoarna pe un prosop partea de sus in jos( sa se niveleze) si se lasa sa se raceasca. Se taie apoi in doua . Se aseaza inapoi in tava si se insiropeaza. Crema batuta si amestecata cu gelatina( am oprit 2 linguri de crema fara gelatina sa manzgalesc tortul deasupra si sa se prinda mai bine foaia de marsmallow) dupa ce e lasata un pic cat sa prinda consistenta se adauga peste felia de tort si se baga in frigider. Dupa 3-4 ore cand pare destul de inchegata crema, se insiropeaza si a doua jumatate si se adauga la tort. Preferabil se lasa peste noapte. Eu nu am avut atata timp asa ca am scurt mult din timp...m-am cam razboit cu crema care nu prinsese asa bine consistenta...cu blatul de sus care de la atatea alunecari si prea mult sirop s-a fisurat..dar pan la urma le-am invins.
Pentru ornare am folosit 460 g de marsmallow ( mi-a mai ramas pentru niste animalute, nu a intrat tot). Foaia ce acopera tortul e facuta din 280g marsmallow.
Ornamentele:
Florile (s-a vrut a fi narcise): am intins coca si am facut cercuri de aproximativ 10 cm diametru ( cu cutia de scobitori :) ea corespundea nevoilor mele ). Din fiecare cerc am taiat 2 petale , cu aceeasi cutie- cu jumate din ea apasam pe cerc). O biluta de coca am aplatizat-o si pe ea am lipit petalele suprapunandu-le cate putin. Mijlocul e facut dintr-o biluta galbena intepata cu varful de la scobitoare, prin intepare se turteste singura).
Garoafele: aceleasi cercuri doar ca le-am taiat ca-n poza si marginea fiecarei petale am "dantelat-o " cu o scobitoare prin presare ( am facut liniute una langa alta, coca s-a subtiat dantelandu-se) apoi le-am infasurat una peste alta si am prins totul cu o bucata de coca galbena. garoafa mai mare e facuta din 2 cercuri, cele mici din 1 jumate ( ca mi s-a rupt) si 1.
Frunzele: facute la fel ca si petalele, cu varful scobitorii am trasat nervurile si cu degetele le-am alungit un pic presand partea de jos, dandu-le forma mai apropiata de o frunza.
Fluturasii, care nu mi-au iesit cine stie ce, am decupat forma lor dintr-o bucata de coca si am lipit cerculetele, corpul, antenele.
Tot ce era de lipit am lipit cu siropul de la tort in care am mai adaugat putin zahar praf.
Cam asta e tot tortul :) a avut un mare succes, initial, vazut de la distanta au crezut ca e hartie desenata de ambalaj care acopera prajitura...apoi s-au pozat cu el, mai rau decat cu maimuta pe plaja.Eu nu sunt 100% multumita de el, doar 97%, dar ma simt impacata ca a avut un moment de respiro maimuta :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu