duminică, mai 10

Prajitura de ciocolata cu sos fierbinte

Un deliciu, prajitura mea preferata, poate pentru ca are atata ciocolata sau poate pentru ca are tot ce vrei, nu stiu ce iti mai poti dori in plus.
In perioada cand ieseam "organizat" prin pub-uri mereu imi faceam un pic de loc in stomac ca nu se putea sa nu o comand.Dar, am afla marele secret, am facut rost de reteta...asa ca acum o fac la mine acasa si pot manca linistita pana explodez :)

Ingrediente:
pentru blat:
150 g ciocolata amara
100 ml frisca lichida
100g unt sau margarina
100g zahar
2 oua
5 linguri cacao
100g faina
25 g migdale( nuci) macinate
1/2 plic praf de copt stins cu putin lapte
ptr sos:
300g ciocolata amara
20g unt
200ml lapte
ptr decorare( obligatoriu)
inghetata
frisca
zahar daca e nevoie pentru frisca

Se incalzeste cuptorul la 200 grade.
Se topeste ciocolata, se adauga frisca lichida si se lasa sa se raceasca 15 minute.Se ung formele cu unt. Se poate face in forme de briose si ies 6 bucati . Eu am facut in 2 tavi de briose si o tava de chec, era pentru acasa, nu trebuia "aspect foarte comercial".

Se bate untul cu zaharul.Se adauga treptat ouale, apoi faina, cacao, migdalele (nuci), praf de copt stins cu putin lapte. Eu am mai pus si 2 capacele de esenta de rom.Se toarna jumatate de compozitie, apoi crema( ciocolata topita amestecata cu frisca lichida) si apoi cealalta jumatate de compozitie se pune deasupra cat sa acopere tot. Se pune in cuptor 30-40 minute ( la 190g rade am pus eu).
Se face sosul: ciocolata , laptele si untul se pun pe foc , mestecandu-se continuu sa nu se arda pana cand ciocolata se topeste si devine un lichid gros dar care curge, dupa preferinte se mai poate dilua cu lapte sa fie mai lichida.


Prajitura scoasa din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, nu foarte rau, cat sa nu fie foarte fierbinte si sa va ardeti cu ciocolata dinauntru, se pune "o briosa" pe farfurie, se toarna sos , se adauga inghetata ( eu prefer sa fie acrisoara, de data asta am folosit inghetata din iaurt de capsuni - cumparata) si frisca, mai multa sau mai putina, dupa preferinte.

Este un deliciu!!! Combinatia de fierbinte cu rece, de ciocolata amara cu dulce-acrisor, cu frisca face ca aceasta prajitura sa fie o "nirvana gustativa"

Prajitura de ciocolata cu sos fierbinte
Tip:
Eu prefer sa impart "coca" ( iese ca un fel de crema groasa, grasa) in doua parti neegale, sa pun mai mult pe fundul tavii si sa o "ridic" pe pereti , asa crema nu are unde fugi si nu se pierde din ea intrand in prajitura. Iar de intins "coca" o fac cu mana, degetele din dotare, nu e o cantitate mare de aluat,sa te lalai, ci trebuie intins bine ca sa acopere tot. Daca aveti musafiti faceti-o in tavi de briose , fiecare cu a lui, aluatul copt e usor sfaramicios si taind-o in tava de chec se poate rupe stricand aspectul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna furnicuta boscodinuta...de-ai stii de cand ma gandesc la aceasta praji, pe care o serveam cu o prietena draga din Istrael, cu cativa ani in urma la o cafenea din Bucuresti...de la ea stiu ca e terbil de buna...abia astept sa o fac...si iti multumesc pentru retetuta...te pup cu mult drag!

furnicuta boscodina spunea...

Salut, Rux
Ma bucur tare mult ca am venit in intampinarea gandului tau :), stiu si eu cu e sa te gandesti la prajitura asta delicioasa:) ,am experienta ... pana am facut rost de reteta a durat :)
Dupa ce o degusti in liniste, sa-mi spui "cum ti-a placut". Spor la "bucatareala" si sa ai o zi de milioane!

Trimiteți un comentariu